torsdag 17 mars 2011

BILDANALYS


Dröm orsakad av ett bis flykt runt ett granatäpple en sekund innan uppvakandet.


Denna bild heter Dröm, orsakad av ett bis flykt runt ett granatäpple, en sekund innan uppvaknandet. Den gjordes år 1944 utav Salvador Dali. Bilden är gjord utav olja på duk. Bildens storlek är 51x40,5 cm. Vill du hitta målningen så finns den i Lugano Castagnola, Fondazione Thyssen Bornemisza. Jag hittade denna målning i Frank Weylers bok som handlade om Dali och om några av Dalis målningar.


I denna bild finns två tigrar som är på väg att hoppa på en kvinna som ligger vid ett sten block mitt ute i havet, men hon svävar i luften. Den ena tigerns ben är fångat utav en stor guldfisk, guldfisken hoppar upp från vattnet. På andra sidan av bilen är en elefant med långa smala ben, elefanten går över det blåa vattnet.


Jag tror att Dali med denna bild vill visa att man inte kan lita på att det är säkert utan att man måste vara med på att oväntade saker kan hända, som när tigrarna är på väg mot kvinnan som ligger på blocket och hon inte är beredd. Jag tycker att bilden är fin men den förmedlar något skrämmande. Platsen när vattnet och djuren som är så nära varandra gör så att det känns konstigt och skrämmande.


Men jag tycker att han har målat med fina färger och den är färgglad, skulle den inte haft så många färger som den har nu så tycker jag att den hade blivit en ganska död och lugn bild men bilden är vacker för att den är målad i flera olika färger och då ser jag mer liv i bilden. Men jag tycker även att molnen gör så att det känns som en ganska molnig men varm dag mitt i sommaren. Anledningen till att jag tycker att det känns som en varm dag är för att kvinnan ligger utan kläder och det gör man bara då det är som varmast.