måndag 21 maj 2012

Fakta om Claude Monet

Claude Monet

Claude Monet, föddes den 14 november 1840 i Paris som den andre sonen till Louise-Justine och Claude-Adolphe Monet. Han dog 5 december 1926 i Giverny och han var en konstnär.
Från början hade Monet ingen klar uppbildning om vad han ville bli. Det var inte förrän när Eugène Boundin introducerade honom i landskapsmåleriet som Monet beslutade sig att bli målare och resa till Paris.     
Monet föddes i Paris men han växte upp i Le Havre, där har han i sin ungdom började måla. Han arbetade i landskapsmåleriet då han målade med oljekriser. I Le Havre gick Claude Monet på gymnasiet som han tyckte illa om bara för att han var en ganska svag elev.
Camille Doncieux var Claudes fru. Hon blev gravid och födde hennes och Claudes första barn, Jean vid 1866 talet. Monet och Doncieux gifte sig 1870 och sedan fick de en son till vid namnet Michel, den 17 mars år 1878. Dock dog Monets fru av tuberkulos året därpå. Monets La Femme à la Robe Verte är en utav hans kända målningar och den gav honom ett erkännande, över att den likt många verk föreställde hans blivande fru, Camille Doncieux.
Monet var son till Louise-Justine Monet och Adolphe som bodde i Paris men de flyttade tidigt till Normandie. Där träffade Monet Pierre-August Renoir, Fredric Bazille och Alfred Sisley. De delade då på ett nytt synsätt att måla. Tillsammans målade de effekter av ljus utomhus med snabba penseldrag med brutna färger. Denna konststil blev senare känd som impressionismen som är en ögonblicksbild.
Monet flyttade till Storbritannien under det franska-tyska kriget. Där studerade Monet olika arbeten av J.M.W. Turner och John Canstable, detta skulle leda till en inspiration till Monets innovationer inom färgstudiet. Under 1871-1878 bodde Monet i en by nära Paris och där målade han några utav han mest kända verk. 
På 1880-talet och 1890-talet började Monet att måla seriemålningar. Flera målningar var utav samma motiv men i varierande väder och ljus. Hans första serie hette Cathédrale Notre-Dame de Rouen som var från olika vinklar och vid olika tidpunkter på dagen.

Jag tycker att Claude Monet är en väldigt intressant konstnär och han har målat fantastiska målningar!

 



Källor: 
Boken minikonstguide Monet









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar